Bæredygtig formgivning Genanvendelse i skala materiale-genbrug

Case: Formgiver Søren Vester arbejder med genbrugs-materialer

En stor opfordring fra designer og formgiver, Søren Vester, fra Thise lyder: Kom nu op i gear og få sat sortering af affald og materiale-genbrug øverst på dagsordenen.

" For vi er mange både store og små; lige fra den store produktion-virksomhed til det lille designer firma, som gerne vil arbejde med genbrugs-materialer." lyder budskabet fra Søren Vester.

Han deltog på Energi i Vækstens grønne Byggeworkshop den 7. og 8. maj.

Genbrug er god økonomi

Designer og formgiver Søren Vester driver sit eget firma MOUHO aps fra Kirkevej i Thise, hvor han arbejder med formgivning af rum og møbler -  primært for kunder i København og Aarhus, hvor han har designet flere cafeer og restauranter.


Han har i årevis arbejdet med genbrugs-materialer, når han har lavet sine prototyper - af rent økonomiske årsager. For genbrugs-materialer er billige.

Derudover har Søren Vester lavet flere TV-programmer med TV3 og TV2, som har handlet om boligindretning - og genbrug i boligindretning.

 

Energi I Vplusªksten 39 Of 58

 

Lokal fokus på genbrug

For Søren Vester var det helt naturligt at deltage aktivt i Energi i Vækstens briefinger, ikke mindst når emnet er genbrug, cirkulær økonomi og andre af de hårde megatrends.

"Jeg er kommet i snak med alle de lokale firmaer, der ligesom jeg har deltaget på Energi i Vækstens arrangementer for at høre mere om genbrug af vores materialer og affald. Og som alle de andre, der deltager på workshoppen, synes jeg, at det er vildt spændende, det som er ved at opstå her i Skive", siger han og fortsætter:

" Men man må også sige, at det er på tide, at vi vågner op her i Skive på området med genbrug af affald og materialer, for mange kommuner er langt fremme på det område allerede."

 

Sortering af genbrugs-materialer

Selvom mange lokale virksomheder nu har kigget hinanden i øjnene og nikket ja til at arbejde videre med genanvendelse, er det ikke nok, lyder det fra Søren Vester. For der er flere hurdler, der skal overvindes, før genbrug af materialer kan få gang på jord i Skive, siger Søren. Og her tæller kun eksemplets magt:

" Vi skal have sat genanvendelsen i system. Og det er faktisk ikke så svært. Det kan foregå i en stor hal, " siger han og fortætter:

" Her kunne alle vi, der gerne vil arbejde med genbrugs-materialer, så komme og kigge på hylderne og finde det, som vi har brug for."

 

Soeren Kigger Lav

 

Materiale-værksted

En anden udfordring i forbindelse med genbrug af materialer er, at meget af det usorterede genbrugs-materiale, man kan få fat på i dag indeholder søm, sand eller andet snavs.

" Derfor er det hårdt for vores maskiner at bearbejde genbrugs-materiale. For saver man eksempelvis i et søm, så ødelægger man sine dyre maskiner. Derfor ville det være fint, hvis der i forbindelse med en sorteringshal var et værksted, hvor man kunne bearbejde genbrugs-materialet," siger Søren.

Soeren Haender